Prettige en veilige feestdagen!

Het is een cliché maar... wat gaat het snel, de feestdagen staan al opnieuw voor de deur!
Niet enkel de gevreesde feestkilo's vormen een probleem tijdens deze gezellige periode.
Ook de versieringen, feestmaaltijden, vuurwerk enz zorgen ervoor dat kerst en eindejaar steevast een periode is met veel spoedgevallen, waarvan velen zouden kunnen vermeden worden. Preventie en voorzichtigheid is hier dus zeker aangewezen.
We wijzen u graag even op enkele belangrijke gevaren:

Kaarsen zijn zeer gezellig maar let op waar u ze plaatst: kattenstaarten met brandwonden zijn geen uitzondering!

Het opeten van vreemde voorwerpen (VVW) vormt dikwijls een groot probleem: Maag en darmen kunnen ernstig verstopt of beschadigd raken met een levensbedreigende situatie tot gevolg. Denk maar aan kerstslingers, engelenhaar, metalen haakjes waaraan de kerstballen in de boom hangen, brochettestokjes, botjes die uit de vuilbak opgevist worden of door gasten goedbedoeld onder de tafel verdwijnen... Wees extra voorzichtig en aarzel niet om uw dierenarts te raadplagen bij maag-darmklachten!

Chocolade 'verdwijnt' vaak van de koffietafel door onze hongerige viervoeters. Chocolade bevat de stof theobromine die giftig is voor hond en kat: lees hier meer

Er zijn enkele planten die vaak als versiering of ongewild als snack gebruikt worden tijdens de feestdagen die ernstige maag-darm klachten kunnen veroorzaken: bv amaryllis en kerstroos. Ook het eten van de dennennaalden en het drinken van het water in de pot van de kerstboom wordt afgeraden.

Sneeuw is altijd de kerst op de eindejaarstaart. Ook onze huisdieren vinden het prachtig en o zo leuk om in te spelen. Voor en na het spelen in de sneeuw kunt u de voetzooltjes best inwrijven met vaseline om ze te beschermen. Na het wandelen het zooltje ook eerst spoelen om het strooizout af te spoelen. Opgelet ook voor uitschuiven op gladde ondergrond...

Vuurwerk blijft de grootste boosdoener voor de meeste huisdieren. De harde knallen zorgen voor een natuurlijk vluchtgedrag, door angst en overlevingsdrang. Daarom is het zeer belangrijk om katten binnen en honden aangelijnd te houden.
Enkele tips zijn zorgen voor afleiding en zelf een zo normaal mogelijk, niet angstig gedrag vertonen. Voor vele dieren is dit echter onvoldoende en zorgt de jaarwisseling steeds voor een nacht vol angst en stress. Er zijn een aantal producten die kunnen helpen: bv verstuivers of sprays die feromonen vrijgeven. Vraag gerust raad aan onze dierenartsen en assistentes.

 

 

Comments are closed.