Watergewenning en zwemmen voor puppies

De baasjes van Hachiko, een Boerboelpup van 12 weken, hadden beslist dat hij zwemles zou krijgen. De redenen hiervoor waren veiligheid en de goede ontwikkeling van hun pup.
De uitspraak dat alle dieren kunnen zwemmen is immers niet altijd waarheid: vaak gebeurt het als een dier totaal onverwacht en onvoorbereid in (diep) water terecht komt, het totaal in paniek kan raken en zelfs kan verdrinken.
Verder is zwemmen voor een snel opgroeiende pup de ideale therapie om op een leuke manier zijn bespiering te ontwikkelen zonder zware belasting van de nog kwetsbare gewrichtjes.

Vooral dit laatste punt had zijn baasjes overtuigd en als trouwe Causus-klanten was  de weg dan ook snel gevonden naar het hydro- en revalidatiecentrum Elkoo.

Die maandag om 18.00u maakten zij hun opwachting en werden ze verwelkomd door de Elkoo- medewerkster.
Eerst en vooral mocht de pup op zijn gemakje alles verkennen. Dan werd hij op een speelse manier geconfronteerd met de douche, waar hij absoluut geen problemen mee had. Na die ontspannende warme douche kreeg hij dan voor het eerst een zwemvest aangepast. Ook hier had hij geen problemen mee en dus was het tijd voor het serieuzere werk. Met een leuk speeltje werd hij verleid om zich in het water te begeven. Het speeltje was leuk, het water ook, alleen de combinatie van water en een helling onder zijn voetjes bracht hem een beetje van zijn stuk.

Maar alles werd op een zeer positieve en professionele manier aangepakt: geen enkele keer werd hij onder druk gezet. Als de eerste keer een negatieve indruk achterblijft, kan het zijn dat de pup levenslang een aversie blijft vertonen tegen water, en dat moet dus ten allen tijde vermeden worden.

Toen bleek dat Hachiko makkelijker te verleiden was met (calorie-arme!) snoepjes dan met een speeltje, is het uiteindelijk gelukt om hem met zijn vier voetjes op de plank en in het water te krijgen.
De les werd afgesloten met weer een leuke douche en dan werd hij tot zijn groot plezier lekker drooggewreven met een zachte handdoek.

Dat het deze eerste les nog niet tot echt zwemmen zou komen was te verwachten, maar hij komt absoluut terug een volgende keer, vol goede moed en fijne herinneringen aan ‘zijn’ zwembad…

We zullen hem zeker nog eens een  keertje opzoeken om zijn vorderingen weer vast te leggen voor het grote publiek.

Klik op de foto voor een leuk filmpje van zijn eerste les.

Hebt u ook interesse in watergewenning en/of zwemles voor uw pup of volwassen hond, neem dan gerust contact op met het Causus-team voor meer informatie hierover. Zij staan steeds ter uwer beschikking.

eva.spriet@anicura.be