thermotherapie

warmtetherapie

Warmtetherapie wordt aangewend in geval van chronische letsels of ontstekingen. Er treedt vasodilatatie (verwijding) op van de bloedvaten, afvalstoffen worden sneller verwijderd, de pijn verlicht en de behandelde spierzone relaxeert. Materialen die gebruikt worden om de huid oppervlakkig te verwarmen bereiken maximaal een diepte van één à twee cm, het is echter niet uit te sluiten dat ook diepere structuren beïnvloed worden. Om een therapeutisch effect te verkrijgen moet de temperatuur minimum 3 graden stijgen in de weefsels. Een temperatuur boven de 43°C moet vermeden worden ter preventie van weefselbeschadiging.

Hotpacks, warmtedekens of wikkeldoeken met klei worden frequent gebruikt bij deze behandeling.
De behandeling duurt een 15 tot 20 minuten, meerdere keren per dag of verschillende keren per week.

 

Cryotherapie

Het toepassen van koude veroorzaakt, door vasoconstrictie van de oppervlakkige bloedvaten, een vermindering van de bloedvloei. Hierdoor verminderen de effecten van een ontsteking of bloeding en vertraagt het metabolisme.
Deze therapie heeft verschillende voordelen zoals verminderde stijfheid en pijn alsook een verbeterde range of motion.
In het algemeen wordt koudetherapie gebruikt bij een acute lokale ontsteking wanneer de letsels bestaan uit roodheid, zwelling, pijn en/of warmte.
Voor lokale therapie kunnen commerciële verpakkingen, of ijs in een handdoek, gebruikt worden die 10 tot 15 minuten, drie tot zes keer per dag op de plaats van het trauma gefrictioneerd worden.