Wat is fysiotherapie en wat willen we bekomen?

Wat is fysiotherapie?

Een gezond dier kan zich harmonieus bewegen, omdat alle onderdelen van het lichaam in evenwicht zijn. Wanneer dit evenwicht door een in het bewegingsapparaat gelegen stoornis verstoord raakt, kan men fysiotherapie toepassen.

Er bestaan verschillende technieken binnen de fysiotherapie om via fysische uitwendige prikkels bepaalde resultaten te bekomen.  Het is belangrijk te weten dat ook voor zogenaamde "probleemgevallen" waar conventionele behandelingen onvoldoende beterschap geven, fysiotherapie alsnog een uitweg kan bieden.

Zowel in de orthopedie, de neurologie als bij sporthonden kan fysiotherapie zeer nuttig zijn voor de genezing van ziekten, de revalidatie na orthopedische problemen en ter preventie of behandeling van sportblessures.

Wat willen wij bekomen met fysiotherapie?

Met fysiotherapie beogen we een toename van spiertonus en -massa, een grotere range of motion van gewrichten, een vermindering van oedeem, bevordering van weefselheling en het verminderen van pijn.  Zo zal fysio de postoperatieve herstelperiode verkorten en het algemeen welzijn van het dier verhogen.