wat is hydrotherapie?

Hydrotherapie is een vorm van bewegingstherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van de hydrostatische en hydrodynamische eigenschappen van water. Door honden of katten in water te laten bewegen kunnen we de spieren trainen zonder de gewrichten te belasten of de weerstand van het water gebruiken om spieropbouw, evenwicht, uithouding en standverbetering te verkrijgen.

Bovendien vinden de meeste honden het zwemmen heel leuk.

Het water verbetert de doorbloeding van de weefsels en zorgt voor een versnelling van het genezingsproces en de wondheling. De druk van het water op de borstkas zorgt voor een training van de ademhalingsspieren wat in een grotere longcapaciteit resulteert. Primair doel van de aquatherapie is dus spiermassa opbouwen en spiertonus verbeteren. Wanneer we dit gericht rond bepaalde gewrichten doen dan zal dit leiden tot een betere stabiliteit van die gewrichten met minder pijn en betere functionaliteit tot gevolg.

In ons hydrotherapiecentrum maken we gebruik van volgende toestellen:

  • een onderwaterloopband of aquatred

Deze loopband kan ingesteld worden op snelheid, duur en hellingsgraad, al naargelang het trainingsschema van uw viervoeter.

Het waterniveau wordt aangepast aan de ligging van de lichaamsdelen die moeten aangepakt worden. Bijvoorbeeld bij atrofie van de m. quadriceps wordt de waterstand tot net boven de knie gebracht. Op deze plaats is de weerstand hoger en vraagt dit een grotere werking van deze spiergroep.

Het water in de onderwaterloopband heeft dezelfde temperatuur als deze van het zwembad.

Na gebruik wordt de stapper grondig gereinigd.

De onderwaterloopband

  • zwembad

Ons bovengronds zwembad meet zes meter op twee en heeft een constante watertemperatuur van 28° C.

Door de warmte van het water relaxeren de spieren en bekomen we vasodilatatie, met als gevolg een betere doorbloeding en verbeterde zuurstofopname.

Het voordeel van een bovengronds zwembad is dat het dier ruimte heeft om te zwemmen en te spelen. Het is een voordeel voor de fysiotherapeut dat het dier zich in een omgeving bevindt waar het waterniveau niet boven de kop van het dier uitkomt zodat de oefeningen gemakkelijker gecontroleerd kunnen worden. Een hond die zwemt omdat het waterpeil te hoog is, kan compenseren zodat de poot die behandeld moet worden niet wordt getraind.

Het zwembad krijgt elke dag een grondige onderhoudsbeurt en de filters en chloreringssysteem worden dagelijks nagekeken. De kwaliteit van het zwemwater wordt drie maal per dag bijgehouden in een logboek.

De hond of kat wordt via de loopplank of takellift in ons zwembad gebracht en draagt een zwemvest tijdens het zwemmen. Dit biedt een groter drijfvermogen en meer veiligheid.

Op de rug bevindt zich een handgreep, zo kunnen we de hond corrigeren tijdens de zwemoefeningen en gemakkelijk uit het water tillen.

Verwarmd zwembad