Chico, Witte Herder, 1 jaar, wankelende achterhand

Chico was een jonge witte herdershond. Toen hij 4 maanden oud was, begon hij geregeld om te vallen. Zijn achterpoten schoven af en toe weg zodat hij viel en hij liep met zwalpende en slingerende achterhand. Bij het stappen tilde hij zijn achterpoten veel te hoog op. Deze verschijnselen worden ook ataxie genoemd.
Ondanks deze symptomen had Chico geen pijn aan zijn rug of nek. De patella- en buigreflexen van beide achterpoten waren normaal en de proprioceptie of houdingsreacties ook.

Er werd een myelografie en een CT-scan uitgevoerd.

Op dit CT-beeld zien we de nekwervels van Chico. De groene pijl wijst naar de craniale punt van de vierde halswervel. Deze wervel wordt verplaatst ten opzichte van de derde wervel als de nek van Chico gebogen wordt, waardoor de punt van het wervellichaam drukt op het ruggemerg. Deze aandoening heet het Wobblersyndroom. Ook tussen de tweede en de derde halswervel is er instabiliteit.

 

Chico werd geopereerd. De druk op het ruggenmerg werd opgelost door middel van een ventraal slot. De tweede, derde en vierde wervel werden vervolgens gefixeerd met een metalen plaatje en schroeven.

Dit is een beeld van de onderzijde van de halswervels die gefixeerd worden door het (blauwe) plaatje.