vaccinatie en vaccinatie schema voor uw hond

Wat is een vaccinatie of inenting?

Vaccinatie is mogelijk tegen een aantal ziekten waarbij een ziekteverwekker van buitenaf het lichaam binnendringt, via de luchtwegen, via de mond en soms via wondjes.
Na contact met ziekteverwekkers, zoals bijvoorbeeld virussen, reageert het lichaam met de vorming van antistoffen. Als er voldoende weerstand is zal het lichaam zich daarna kunnen herstellen van de ziekte die het gevolg was van de virusinfectie. Als op een later tijdstip het lichaam dezelfde ziekteverwekker opnieuw tegen komt kunnen antistoffen nog in voldoende mate aanwezig zijn om het virus, al voordat er ziekte volgt, te doden.
Een vaccinatie imiteert dit proces. In een vaccin is het deel van de ziekteverwekker dat de weerstandsreactie oproept behouden en is het deel dat ziekte veroorzaakt onwerkzaam gemaakt.
Nadat het vaccin is ingespoten reageert het lichaam met opbouw van antistoffen zonder dat er sprake is van ziekteverschijnselen. Deze antistoffen blijven 1 à 2 jaar aanwezig.

Tegen welke ziekten kan gevaccineerd worden?

 • Hondenziekte
  Verschijnselen zijn acuut en ernstig, met o.a. hoge koorts, diarree, ontstoken ogen, longontsteking en hersenverschijnselen, met vrijwel altijd een dodelijk verloop.
 • Besmettelijke leverziekte
  Vooral voor jonge dieren een, door de ernstige verstoring van de leverfunctie, vaak zeer snel dodelijk verlopende ziekte. Soms zijn de verschijnselen milder en kan een hond herstellen.
 • Parvovirusdiarree
  De ziekte gaat samen met hoge koorts, braken, bloederige diarree en grote kans op uitdroging.
  Vooral bij jongere dieren, maar bij iedere hond met onvoldoende weerstand kan het verloop levensbedreigend zijn. Het virus verspreidt zich via ontlasting.
 • Ziekte van Weil (leptospirose)
  Het bekendste is de vorm die via rattenurine wordt overgebracht en dus kan voorkomen in en bij water waarin ratten kunnen zitten. Deze ziekte is ook gevaarlijk voor de mens. Een andere vorm van leptospirose wordt via urine van hond op hond overgebracht
  De ziekteverschijnselen berusten vooral op de ernstige gevolgen van een stoornis in lever- en nierfunctie en het verloop is vaak dodelijk.
 • Kennelhoest
  De oorzaak hiervan is een combinatie van virussen (o.a. het para-influenza virus), een bacterie (Bordetella) en vaak ook invloed van de omstandigheden waarin veel honden bij elkaar zijn, zoals in pensions. De ziekte uit zich vooral door een hinderlijke hoest, meestal zonder echt ernstige ziekteverschijnselen, maar vaak wel in een nogal hardnekkige vorm.
 • Hondsdolheid (rabiës)
  Een zeer ernstige, ook voor de mens levensgevaarlijke ziekte met zenuwverschijnselen. Verspreiding gaat via speeksel, vooral via bijtwonden.

Vaccinatieschema in dierenkliniek Causus

vaccinatie voor puppy's:

op zes weken een Vanguard DA2Pi-CPV en een Nobivac BbPi neusvaccin
op negen weken een Vanguard DA2Pi-CPV-Lepto
op twaalf weken een Vanguard DA2Pi-CPV-Lepto
op zestien weken een Vanguard Lepto

 

vaccinatie voor volwassen honden:

Ieder jaar wordt u automatisch verwittigd dat het weer tijd is voor de jaarlijkse herhalingsvaccinatie.
Op dat moment wordt uw huisdier volledig gecheckt en vaccineren we met  een Vanguard DA2Pi-CPV-Lepto en pneumodog of bronchi shield. Deze vaccins bieden dan opnieuw een volledig jaar bescherming.

Waarom vaccineren?

Uiteraard vooral omdat vaccinatie de grootste zekerheid geeft dat uw huisdier niet één van bovengenoemde ernstige ziekten zal oplopen.
Daarnaast is het resultaat van het regelmatig vaccineren dat de betreffende virussen steeds minder voorkomen. De kans om in België katten- of hondenziekte op te lopen is daardoor gelukkig veel kleiner dan vroeger.
Moesten we  stoppen met vaccineren, dan zou een aantal virussen binnen korte tijd weer op grote schaal voorkomen en net als vroeger een bedreiging vormen voor de gezondheid van onze huisvrienden.