Vlooien allergie bij hond en kat

Wat is vlooienallergie?

Als je hond of kat een vlooienallergie heeft betekent dit dat het dier overgevoelig reageert op vlooienbeten. Elke keer als een vlo bloed zuigt, brengt de vlo ook stoffen in de huid van uw huisdier waardoor het bloed even onstolbaar wordt. Ten aanzien van deze stoffen kunnen overgevoeligheidsreacties ontstaan die leiden tot zeer heftige en langdurige jeuk.
Elke keer als een vlo uw dier bijt, treden deze reacties opnieuw op.


Een typisch geval van vlooienallergie bij een kat

Een intensieve vlooienbestrijding is belangrijk bij deze problemen, maar helaas soms niet voldoende. Immers, elke hond of kat loopt ondanks de vlooienbestrijding wel eens een vlo op, met als onmiddellijk resultaat nieuwe allergische reacties met de bijbehorende heftige jeuk.

Welke dieren krijgen een vlooienallergie?

Waarschijnlijk speelt bij het ontstaan van een vlooienallergie de erfelijke aanleg een belangrijke rol.
Daarnaast is ook van belang hoeveel vlooien in de omgeving van het dier aanwezig zijn.
Leeftijd speelt geen rol: zowel jonge als oude dieren kunnen een vlooienallergie ontwikkelen. Hoe vaker een dier door vlooien gebeten wordt, des te groter de kans op het ontwikkelen van een allergie!
Vlooienpreventie vanaf het begin is dan ook nodig om het ontstaan van deze allergie te voorkomen.

Hoe herkennen we een vlooienallergie?

Een vlooienallergie is als volgt te herkennen:

  • Hardnekkige en heftige jeuk, meestal op het achterlijf; zowel buik, rug als staart.
  • De jeuk gaat gepaard met ontsteking, korsten en / of kaalheid.

  • Intensieve vlooienbestrijding helpt, maar helaas is een doorbraak soms niet te voorkomen.
  • Vlooien zijn zelden of nooit (meer) te vinden.
  • De jeuk is meestal het hele jaar aanwezig.

Wat is er aan te doen?

Voortdurende (het hele jaar!) intensieve vlooienbestrijding.
Optimaal is het combineren van 2 soorten producten:

  1. Een middel dat de vlooien direct doodt en het dier tot de volgende behandeling beschermt tegen een nieuwe besmetting. Een spray voor de omgeving  die alle aanwezige vlooien doodt en de eitjes en larven onschadelijk maakt. Een dergelijke spray hoeft (in combinatie met de vorige middelen) meestal maar 1 keer gebruikt te worden.
  2. Om het dier de eerste keer of bij een doorbraak van de allergie van de jeuk af te helpen worden meestal cortisone tabletten gegeven. Bij verstandig gebruik is het effect snel en goed en zijn er nauwelijks bijwerkingen, zoals veel drinken en plassen.
    De allergie gaat hiervan niet over; de symptomen worden slechts onderdrukt. Een doorbraak voorkomen door de bovenbeschreven vlooienbestrijding is dan ook onmisbaar voor een optimale aanpak.

Wat zijn de vooruitzichten?

Meestal verloopt de aandoening zeer chronisch, na elke vlooienbeet steken de huidproblemen en jeuk weer de kop op. Genezing van de allergie is niet te verwachten, de symptomen zullen levenslang voorkomen moeten worden door vlooienbestrijding en af en toe behandeld moeten worden bij een doorbraak.
Het voornaamste doel van de behandeling is dan ook de situatie voor het dier en de eigenaar leefbaar te maken en te houden.