Wat is dermatologie en wat doet een dermatoloog?

Wat is een dermatoloog?

Een dermatoloog is een dierenarts die zich na de basisopleiding (duur: 6 jaar), zich verder heeft gespecialiseerd in huidziekten. 

Wat houdt het specialisme dermatologie in?

De dermatologie (letterlijk: huidkunde) kent twee belangrijke pijlers:

 • Algemene dermatologie: herkennen en behandelen van huidaandoeningen
 • Dermatochirurgie: chirurgische behandeling van goedaardige- en kwaadaardige huidtumoren

Hoe stelt een dermatoloog zijn diagnose?

1. Op het oog

Vaak kan de dermatoloog een diagnose al 'op het oog' stellen. Het beeld is dan zo kenmerkend dat verder onderzoek niet nodig is. De behandeling kan, zo nodig, direct worden  ingesteld.

2. Via microscopisch onderzoek

Dit is het belangrijkste deel van het huidconsult.

 • Tapestrip: Een deel van de aangetaste huid wordt afgedrukt met behulp van een stukje doorzichtig plakband. Het plakbandje met het verkregen materiaal wordt vervolgens op een draagglaasje gebracht en gekleurd. Een tapestrip wordt gebruikt voor het aantonen van gistinfecties en bacteriële infecties.
 • Haarpluksel: Er wordt een klein plukje haar in één beweging uitgetrokken waarna het opnieuw op een draagglaasje wordt gebracht. Hiermee kunnen schimmelinfecties en demodexmijt aangetoond worden.
 • Afkrabsel: Aan beide zijden van een scalpelmesje wordt er paraffineolie aangebracht waarna een kleine zone van de aangetaste huid wordt afgekrabd. Het verkregen materiaal wordt onmiddellijk bekeken onder de microscoop en is vooral van belang bij het vermoeden van demodexmijt en schurftmijt.
 • Afdrukje: Met behulp van een draagglaasje worden er afdrukjes gemaakt van de letsels. Het draagglaasje wordt vervolgens gekleurd. Afdrukjes zijn nuttig wanneer er sprake is van een bacteriële infectie.

3. Huidbiopt:

Soms is het nodig een klein stukje van het zieke weefsel op te sturen naar de patholoog voor verder onderzoek. Dit noemt men een biopt. Na een verdoving wordt met een klein rond mesje (dat lijkt op een heel klein appelboortje) een klein pijpje huid verwijderd.
De patholoog geeft doorgaans na 1 tot 2 weken de uitslag door.

4. Huidkweek:

Staaltjes van de de huid kunnen naar het laboratorium worden gestuurd om te kijken of er sprake is van een antibioticaresistentie of bij het vermoeden van een schimmelinfectie. De kweek en/of gevoeligheidstest zijn (afhankelijk van de soort) na 3 dagen tot 8 weken bekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Allergietesten.

Wanneer als oorzaak van een huidafwijking een allergie vermoed wordt kunnen verschillende soorten allergietesten worden uitgevoerd, waarvan sommige door de dermatoloog zelf.

 

 

Welke behandelingen kan een dermatoloog gebruiken?

 • Medicatie:
  Meestal word gekozen voor een combinatie van een orale (tabletten of siroop) en lokale (antibacteriële shampoo en/of zalf) therapie. De therapie dient vaak weken of maanden verdergezet te worden. In extreme gevallen is een levenslange onderhoudstherapie noodzakelijk.

 

 • Desensibilisatie:
  Wanneer een bloedtest of huidtest igE-antilichamen aantoont tegen bepaalde allergenen kan er een vaccin ontwikkeld worden dat op lange termijn de klachten in 65 % van de gevallen kan reduceren.

 

 • Chirurgie:
  D
  e door de dermatoloog toegepaste chirurgische ingrepen variëeren van het eenvoudig verwijderen van goedaardige tumoren tot lokale reconstructies van de huid in na het verwijderen van huidtumoren.

 

 • Branden, vriezen, etsen....
  Diverse goedaardige huidafwijkingen (zoals wratten) kunnen worden behandeld met wegbranden (coaguleren), bevriezen met stikstof (cryotherapie) of weg etsen met etsende vloeistof.

 

 • Dieet.
  Veel dieren hebben last van allergische huidaandoeningen en moeten daarom op speciaal dieet voor hun behandeling.