KNO problemen : Keel-Neus-Oor problemen

Zoals de naam al aangeeft houdt de keel-, neus- en oorarts (kno-dierenarts) zich bezig met de behandeling van aandoeningen aan keel, neus en oren.
Minder bekend is, dat de kno-dierenarts ook afwijkingen in het overige hoofd-halsgebied behandelt, zoals gezwellen in de hals, in de speekselklieren en afwijkingen van de slokdarm.
Eigenlijk zou de kno-dierenarts dan ook beter chirurg voor keel, neus, oren en overige hoofd-hals aandoeningen kunnen heten.

De keel

De operatie van het te lang zachte gehemelte om het snurken te verminderen bij kortsnuitige rassen zoals Engelse Bulldog, Franse Bulldog en Cavalier King Charles zijn standaard behandelingen voor een kno-dierenarts.
De behandeling van gezwellen in de mond en de speekselklieren zijn ook voorbeelden van wat een kno-dierenarts doet.
Het corrigeren van stemband verlamming is ook een operatie die soms uitgevoerd wordt bij oudere honden.

De neus

Behalve de operatieve behandeling van neusverstoppingsklachten bij kortsnuitige rassen zoals Engelse Bulldog, Franse Bulldog en Cavalier King Charles door een scheef neustussenschot of door te nauwe neusgatopeningen worden door de kno-dierenarts ook operaties uitgevoerd aan de neusbijholten (waartoe onder andere de voorhoofdsholten behoren).

Met moderne technieken is het mogelijk om de neusbijholten via de neusopening te behandelen. Op deze manier kunnen afwijkingen als neuspoliepen en neusbijholtenontstekingen (een veel voorkomende oorzaak van chronische neusvloei) worden weggenomen.
Een andere vorm van functiestoornissen van de neus wordt veroorzaakt door allergie (overgevoeligheid). De kno-dierenarts onderzoekt en behandelt de klachten die worden veroorzaakt door allergie van de bovenste luchtwegen.

Het oor

De kno-dierenarts behandelt de veel voorkomende inwendige als uitwendige oorontstekingen.
Bij dieren met evenwichtsstoornissen gaat de kno-dierenarts via CT-scan de diagnose trachten te stellen en als deze te wijten is aan een afwijking in het middenoor dan kan dit eventueel behandeld worden

De hals

Gezwellen in het bovenste deel van de hals, zowel goedaardig als kwaadaardig, worden meestal veroorzaakt door afwijkingen aan de mond, keel of neus. De kno-dierenarts kan deze afwijkingen met zijn onderzoek betrekkelijk eenvoudig en snel herkennen.
Niet alleen dit onderzoek, maar ook de behandeling van dergelijke gezwellen wordt door de kno-dierenarts uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor slikklachten die veroorzaakt worden door afwijkingen in het bovenste deel van de slokdarm.