“scrolled” kraakbeen of kraakbeen eversie van het derde ooglid

In het derde ooglid zit er een T-vormig stukje kraakbeen, die in de ontwikkelingsfase, kan ombuigen, hetzij naar buiten en dan spreken we van eversie van het kraakbeen, hetzij naar binnen en dan spreken we van “scrolled” kraakbeen.


In de rechterbeneden hoek zie je een "massa" zitten, het kraakbeen is naar buiten gebogen.

Deze aandoening komt veel minder voor dan het “cherry eye” die we heel regelmatig zien bij grote en kleine rassen.
Het kraakbeenprobleem komt meestal voor bij jonge snelgroeiende hondenrassen zoals Weimaraners, Newfoundlanders, Chesapeake Bay retrievers, Berner senners and St. Bernards. Het kraakbeen zorgt normaal voor een zekere stevigheid van het derde ooglid. Bij die grote hondenrassen gaat er een klein deeltje van het kraakbeen enorm snel gaan groeien waardoor het kraakbeen gaat ombuigen, of naar binnen, of naar buiten.
We kunnen dit zien en het lijkt alsof er een gezwel op het derde ooglid staat.
Een kraakbeen eversie kan gemakkelijk verward worden met een “cherry eye”, daarom moeten we de honden soms sederen om onze diagnose te stellen.

Zoals bij het “cherry eye” is medicamenteuze behandeling hier niet van toepassing. Het stukje kraakbeen moet chirurgisch verwijderd worden. De operatie is routine en terugkomen van de aandoening op hetzelfde is bijna onmogelijk.


Hier zie je de operatie, het derde ooglid wordt naar buiten getrokken, het kraakbeen wordt opgezocht alles wordt gehecht en het resultaat zie je op de derde foto.