Spoedgevallen bij oogheelkunde

 

Wonde van de cornea

 

Diagnose en medikale behandeling (antibiotica) zijn dringend. Dit veelvuldig voor bij honden en katten omdat deze nogal eens durven "wild" met elkaar te spelen.
Zulke verwondingen kunnen zijn van een simpele kras op het hoornvlies tot een penetrerende wonde waarbij inhoud van het oog naar buiten komt.
Katten hebben het meeste kans op zulke oogverwondingen omdat deze scherpe klauwen hebben en die dan ook gebruiken om zich te verdedigen tov andere katten en aanvallers.

Foto 1 : Een katje die na een vechtpartij met een hoornvliesscheur binnen kwam op de kliniek. Een gedeelte van de iris puilt uit naar buiten toe.
Foto 2 : Het uitpuilend gedeelte werd terug naar binnen geduwd en nu kun je de wonde mooi zien. Deze moet nu gehecht worden.
Foto 3 : De wonde werd gehecht met een heel fijne draad, de cornea is mooi dicht.
Foto 4 : De voorste oogkamer is nu opgespoten met fysiologisch serum zodat de oogdruk weer hersteld is. Je ziet een luchtbel in de voortse oogkamer zitten.

Dit is het oog de dag na de operatie, de pupil staat mooi wijdt open door de atropine die erin gedruppeld is.

Intra-oculaire vreemde lichamen

De diagnose is betrekkelijk dringend, maar heelkundig ingrijpen dient meestal uitgesteld, daar de lokalisatie tijd vraagt.
Het opereren is soms heel gemakkelijk maar soms ook heel moeilijk, zeker als het vreemde voorwerp vast is gegroeid in het oog.

Uveitis

De urgentie hangt af van de daling van de gezichtsscherpte en het akuut verloop van de aandoening. Een akute iridocyclitis dient dringender behandeld te worden dan een choroïditis.

Acuut Glaukoom

Diagnose en medikale behandeling zijn dringend. Heelkundig ingrijpen is niet dringend, behalve wanneer de medicamenteuze behandeling zonder uitwerking blijft.

Fractuur van de oogkas

Een gebroken oogkas ontstaat meestal na een aanrijding of een klap. De gevolgen kunnen zwellingen (oedeem) en/of bloedingen in de oogkas zijn, waardoor er druk op de oogbol en de omliggende weefsels ontstaat. De oogbol kan hierbij naar buiten of juist naar binnen worden gedrukt, en het sluiten van de oogleden is in veel gevallen belemmerd. Daardoor zal het oog uitdrogen en ook staat het hoornvlies (de buitenste laag van het oog) bloot aan beschadiging.
Het dier heeft pijn, er is tranenvloed, de oogleden zijn gezwollen en kunnen bloederig zijn. Bewegingen van de oogbol zijn belemmerd, mede doordat sommige oogspieren beschadigd kunnen zijn.
Met een röntgenfoto, maar ook door uitwendig onderzoek, kan de dierenarts vaststellen of er sprake is van een fractuur.
De behandeling bestaat uit ontstekingsremmers en pijnstillers.
Als de fractuur niet open is (d.w.z. er steken geen botdelen naar buiten), dan kan een oogkasfractuur vaak met rust en verstrekken van zacht voedsel vanzelf genezen. In andere gevallen zal operatief moeten worden ingegrepen. Soms zijn antibiotica gewenst. De prognose is doorgaans goed.

Een oogbolprolaps

Een luxatio bulbi (uitpuilende oogbol) ziet er alarmerend uit. De oogleden zitten daarbij dus achter de oogbol. Zoiets ontstaat na bijvoorbeeld een aanrijding of een klap van een paard, of na een bijtwond.
Bij sommige rassen (Pekingees, Shih Tzu) kan een uitpuilende oogbol al ontstaan na opwinding of tijdens onderzoek door de dierenarts of wanneer ze bij het nekvel worden vastgegrepen en goed dooreengeschud worden.
Als deze situatie lang blijft bestaan zal er stuwing optreden van de bloedvaten in het bindvlies. Bovendien wordt het hoornvlies niet meer beschermd, waardoor deze makkelijk uitdroogt en beschadigt. De oogzenuw kan beschadigd raken en er bestaat kans op een ontsteking van het gehele oog.
Soms zie je dat de oogbol niet alleen uitpuilt, maar ook is gedraaid doordat één of meer oogspiertjes zijn gescheurd.
Het zal duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een spoedgeval.

causus oogbolprolaps

Via oogonderzoek gaan we vast stellen hoe ernstig de eventuele beschadigingen zijn. Hierop wordt de behandeling, maar ook de prognose, afgestemd. Operatief ingrijpen is altijd dringend. We kunnen bijvoorbeeld de oogspleet verwijden om het oog terug te kunnen stoppen. Af en toe is het nodig om de beide oogleden tijdelijk over het oog te sluiten.
Antibiotica, ontstekingsremmers en pijnstillers zijn erg belangrijk.
De vooruitzichten zijn soms matig: gemiddeld één op de vijf honden kan na een luxatio bulbi nog zien. Bij katten is dat nog slechter.
In enkele gevallen zal het gehele oog operatief moeten worden verwijderd.