Chylothorax bij de hond en kat

Inleiding

Een chylothorax is een borstholte gevuld met “chyle”, een vloeistof die wit van kleur is en een hoge concentratie aan chylomicrons bevat.
Deze aandoening zien we vrij frequent bij katten en een enkele keer bij de hond.

Meestal ontstaat zo’n chylothorax als een gevolg van een andere aandoening. Vb een longtumor die een chylothorax veroorzaakt.

Ontstaan

Vetten (cholesterol, triglyceriden en fosfolipiden) in het voedsel ondergaan 4 grote processen tijdens de vertering ervan.

 • De eerste stap is de emulsieficatie van de vetten en dit gebeurt in de maag en dunne darm. In de dunne darm gaan de galzouten, afkomstig van de galblaas, zorgen dat de oppervlaktespanning van de vetdruppels verkleint waardoor deze kleiner worden.
 • Een tweede stap is de hydrolyse van die ook in de dunne darm gebeurt en dit onder invloed van de pancreas enzymes (lipase, cholesterolesterase….). Deze gaan de vetdruppels nog kleiner maken en dit tot monoglyceriden en cholesterol.
 • In een derde stap gaan er micellen gevormd worden. Dit is het product van de gehydrolyseerde vetten met galzouten. Deze micellen zijn wateroplosbaar.
 • Deze micellen worden in een vierde stap geabsorbeerd in het laatste stuk van de dunne darm, het ileum.
  Eenmaal deze micellen in de darmcellen zitten vallen deze uiteen en in combinatie met cholesterol en andere vetten vormen deze de chylomicrons. Deze chylomicrons zijn wateroplosbaar en gaan via de lymfevaten van de darmen in de algemene circulatie komen. Zo bereiken deze chylomicrons de verschillende organen.

Het is dus de lekkage van deze chylomicrons in de thorax die een chylothorax doen ontstaan.

Oorzaak van een chylothorax

Bij de kat :

 • Cardiomyopathie
 • Hartwormen
 • Idiopatisch (dwz dat we de oorzaak niet weten)
 • Allerhande tumoren in de borstholte
 • Trauma waardoor het grote lymfekanaal kapot gaat in de borstholte.

Bij de hond :

 • Cardiomyopathie
 • Hartwormen
 • Idiopatisch (dwz dat we de oorzaak niet weten)
 • Allerhande tumoren in de borstholte
 • Trauma waardoor het grote lymfekanaal kapot gaat in de borstholte
 • Hernia diafragmatica (zie draaiboek : Rouby na ongeval)
 • Schimmelinfecties

Symptomen en diagnose

De dieren worden altijd binnengebracht met de klacht van moeilijk ademen. Dit kan plots opgekomen zijn maar het kan evengoed gebeuren dat de klachten al langer bezig zijn maar plots verergeren.
De diagnose is gemakkelijk te stellen via radiologie, echografie en als laatste punctie van de bosrtkas die de diagnose gaat bevestigen.

Behandeling

De behandeling is natuurlijk afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Eerst en vooral moet de thorax gedraineerd worden waardoor de ademhalingsproblemen direct opgelost zijn. Eens dit is gedaan moeten we de onderliggende oorzaak aan pakken.
Als de primaire oorzaak een schimmelinfectie is van de longen moeten we dit aanpakken en gaat de chylothorax vanzelf weg.

Bij sommige dieren is dit onmogelijk en moeten we ons beroepen op een medicamenteuze therapie en aangepaste voeding.
Rutine is een extract uit het fruit van de Braziliaanse boom Fava D’Anta. Dit extract gaat het lekken van de chylomicrons uit de lymfevaten verminderen waardoor deze poezen en honden klinisch verbeteren.

Als het over een ideopatische chylothorax gaat moeten we meestal operatief gaan ingrijpen.
Dit is een moeilijke en gespecialiseerde ingreep die toch wel wat anatomische kennis vergt van de lymfevaten in de buik en borstholte.
Eerst wordt er een contraststof in een van de buiklymfevaten gespoten zodat we de weg zien die de lymfevaten volgen van de buik naar de thorax. Daarna wordt de thorax geopend en zoeken we het lekkende lymfevat op in de borstholte.


Hier zie je hoe de blauwe kleurstof zijn weg zoekt in de lymfevaten.

Als dit lymfevat is opgezocht wordt dit afgebonden zo dicht mogelijk tegen het middenrif. Daarna wordt er een thoraxdrain gestoken die zorgt voor de vochtafvoer in het begin. Na drie dagen mag de drain eruit.


Hier wordt de borstholte onderzocht om het lymfevat op te sporen.