De sterilisatie van een poes

De betekenis van het woord sterilisatie

Sterilisatie betekent eigenlijk het onvruchtbaar maken door onderbreken of onderbinden van de eileiders of zaadleiders. Bij de poes gebeurt echter wat anders: de eierstokken, eileiders en de baarmoeder tot aan de baarmoederhals worden, na zorgvuldig afbinden van de bloedvaten, verwijderd. Indien de eierstokken (dus ‘de geslachtsklieren') weggehaald worden, moeten we eigenlijk spreken van castratie, net zoals bij de kater. De term sterilisatie is echter algemeen bekend en wordt beter begrepen, dus zullen we hier die term ook steeds hanteren.

Waarom worden eierstokken en baarmoeder verwijderd?

  • Zonder het verwijderen van de eierstokken zou de poes nog steeds krols worden, hoewel ze wel onvruchtbaar is. Aangezien niet alleen het onvruchtbaar maken, maar ook het voorkomen van de lastige periode tijdens de krolsheid een reden voor de eigenaar is om een sterilisatie te willen, dienen de eierstokken in ieder geval verwijderd te worden.
  • Een ander heel belangrijk voordeel van het verwijderen van de eierstokken is, dat de kans op het ontwikkelen van kanker van de melkklieren aanzienlijk daalt. Indien de sterilisatie op jonge leeftijd plaatsvindt (de leeftijd van ± 1 jaar) is de kans op melkklierkanker praktisch nihil.
  • Door de baarmoeder te verwijderen wordt de kans op een baarmoederontsteking uiteraard nihil.

hoe verloopt de sterilisatie?

  • U brengt uw dier (op afspraak) 's morgens, nuchter naar de praktijk. Bij aankomst wordt ze aangenomen door de dierenarts of de assistente en krijgt ze een injectie in de bilspier om suf te worden.
  • Na de buikoperatie (er komt een sneetje vlak achter de navel) waarbij zoals gezegd eierstokken en baarmoeder verwijderd worden, wordt de buik in drie lagen gehecht: buikwand, onderhuid en huid.

     

  • De laatste hechting wordt met oplosbaar materiaal in de huid aangebracht. Een voordeel hiervan is dat er geen hechtingen uitwendig zichtbaar of voelbaar zijn, die door likken eruit gehaald kunnen worden. Er hoeft dus geen kraag of kap om na de operatie. Bovendien lost de hechting vanzelf op, zodat u niet terug hoeft te komen voor het verwijderen van de hechting.
  • Meestal kunt u uw dier rond 17h weer bij ons ophalen. Dan is ze wakker.