Chocoladevergiftiging

Eén van de veel voorkomende telefoontjes op de kliniek is dat van ‘de hond die een doosje pralines heeft opgegeten’.  We merken echter ook dat sommige mensen nog steeds niet weten dat chocolade een stof bevat die zeer giftig is voor honden.

Deze stof heet ‘theobromine’ en zit in cacaobonen. Mensen hebben geen moeite met de verwerking van theobromine, maar bij honden duurt het 6 dagen voordat hun lichaam de stof heeft afgebroken. De kans op ophoping is dan ook groot. Theobromine is een plantaardige alkaloïde welke leidt tot een activering van het centraal zenuwstelsel en de hartspier. Anderzijds zorgt ze voor een ontspanning van de gladde spieren, bijvoorbeeld van het maag-darmkanaal en longen.

Wanneer een hond teveel theobromine binnen krijgt, kunnen binnen 1-4 uur, de volgende verschijnselen optreden:

  • verhoogde nervositeit en opwinding.
  • hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge inspanning.
  • plotse aanvallen.
  • zeer snelle hartslag.
  • coma.

De hoeveelheid chocolade die uw hond moet binnenkrijgen om vergiftigd te raken verschilt per hond en per soort chocolade. Voor kleine hondjes < 3kg is 15 gram pure chocolade al voldoende om in ernstige problemen te komen. Raadpleeg altijd een dierenarts als u twijfelt over de hoeveelheid die uw hond mogelijk gegeten heeft,  de vraag ‘was het melkchocolade of pure chocolade’ is dus geen grapje.

Er bestaat géén tegengif voor theobromine. De therapie bestaat uit het laten braken van uw hond door middel van een injectie. Op Dierenkliniek Causus hebben wij deze injectie altijd op voorraad. Probeer nooit om uw dier door middel van zout te laten braken, dit is minstens even gevaarlijk als de vergiftiging die men probeert te voorkomen.
Zoals steeds geldt natuurlijk de gouden regel: Voorkomen is beter dan genezen… Zet uw chocolade zo goed mogelijk buiten bereik van uw huisdier.