Ontwrichting van de heup : heupluxatie

Heupluxatie is één van de heupproblemen die frequent voorkomt. Ze komt meestal voor na trauma (auto-ongeval, val van de trap, trainingsongeval..........). Dit komt bij al de rassen evenveel voor en de symptomen zijn duidelijk en acuut.

Symptomen

In 80% van de gevallen luxeert de heup naar boven en naar voor. Bij deze honden voelen en zien we duidelijk de dijbeenknobbel naar de rug toe zitten. In de rest van de gevallen luxeert de heup naar beneden of naar achteren.


De dijbeenknobbel is duidelijk te voelen bij een bovenwaartse luxatie

De honden lopen op drie poten en de symptomen zijn echt "plots" aanwezig. Ze hebben pijn bij het strekken en buigen van de heup. Soms voelen we crepitatie (zoals je isomo over elkaar wrijft) en hebben de honden extreem veel pijn bij manipulatie.


Dit is een geluxeerde heup bij een CV van 8 jaar na een auto-ongeval

Diagnose

Radiologie is meestal nodig om te zien wat er allemaal aan de hand is en zo kunnen we ook de toestand van de heup controleren. We moeten vooral letten op bijkomende fracturen van het bekken of het dijbeen zelf.


De linkerheup ligt duidelijk uit de kom, CV van 18 maanden oud

Behandeling

  • reductie van de heup zonder operatie

De heup kan, als het om een recente heupluxatie gaat, gereduceerd worden. Hierbij wordt de hond onder volledige narcose gebracht en gaan we trachten de heup weer op zijn plaats te trekken. Dit is een behandeling die niet zonder risico is. De heup kan direct na het reduceren weer luxeren. De heupkop kan beschadigd zijn waardoor er erge artrose optreedt na de reductie.


Niet zonder risico wordt de heup gereduceerd

 

  • reductie van de heup met operatie

Als de heup luxeert gaat meestal het ligament die de heup in de kom houdt ook meescheuren. Dit ligament gaat dan granuleren waardoor er als het ware een bindweefsel bol ontstaat in de heupkom. De heupkop kan nog onmogelijk in de heupkom gestoken worden. Dit zien we meestal bij luxaties die langer bezig zijn. Bij deze dieren trachten we deze band te herstellen met een kunstband.

Deze operatie heet een Hip Toggle plaatsen. Hierbij wordt met een ingenieus systeem een bandje in de heupkom aangebracht waardoor de dijbeenkop weer in de heupkom getrokken wordt. Dit bandje blijft voor de rest van het leven van de hond of kat in de heup zitten.


Hier zie je in detail de draad die door de heupkop getrokken wordt.

De operatie van Scala, Golden Retriever met heupluxatie kunt U hier volgen.
De operatie van Cheska, Duitse Herder met aangeboren heupluxatie kunt U hier volgen.


De heup zit weer goed in de kom en je ziet de Hip Toggle zitten in het bekken

  • Als geen reductie mogelijk is

Soms is de luxatie al zo lang bezig dat reduceren niet meer mogelijk is. Het enige wat dan nog kan is de heupkop afzagen en een soort pseudogewricht laten vormen. Een femurkopresectie heet dat. Deze operatie wordt nog in een aantal andere gevallen uitgevoerd en heeft goede resultaten bij honden die minder wegen dan 30 kg. De operatie van Yorky kunt U hier volgen.


De femurkop wordt zo afgezaagd