FLUTD : Feline Lower Urinary Tract Disease : katten met blaasgruis

Aandoeningen van de lagere urinewegen bij katten (FLUTD)

Wat is FLUTD?

FLUTD is niet een enkele aandoening maar een term die gebruikt wordt om de aandoeningen te omschrijven die de lagere urinewegen bij katten aantasten. Er zijn vele mogelijke oorzaken van FLUTD maar de meeste onderliggende oorzaken vertonen dezelfde karakteristieke symptomen:

 • frequente en niet geslaagde pogingen tot urineren
 • urineren op ongewenste plaatsen
 • urineren is pijnlijk, pijn in het abdomen
 • bloed in de urine
 • overmatig likken van de schaamstreek

Wat zijn de oorzaken van FLUTD?

Als uw kat een van de bovengenoemde symptomen vertoont, moet u onmiddellijk uw dierenarts raadplegen.

Diagnose en behandeling van FLUTD kunnen echter frustrerend zijn. Geschat wordt dat ongeveer 10% van de katten die door dierenartsen onderzocht worden met FLUTD samenhangende aandoeningen hebben.

Blaasstenen, blokkering van de urethra, kanker, neurogenetische stoornissen, virale en bacteriële infecties, anatomische afwijkingen en verwonding kunnen oorzaken zijn. Zelden wordt geconstateerd dat bacteriën en virussen de bron van irritatie zijn en in bijna de helft van de gevallen kan geen specifieke oorzaak van de aandoening worden vastgesteld.

  Katten die zelf hun eten gaan zoeken hebben minder last van FLUTD

De meest geconstateerde oorzaak van FLUTD is de vorming van gruis, kleine steentjes of kristallen, die blaasstenen genoemd worden. Deze stenen irriteren de lagere urinewegen en kunnen de doorgang van de urine gedeeltelijk of zelfs geheel blokkeren. Dit kan een levensbedreigende situatie worden.

Katers zijn vatbaarder voor FLUTD dan poezen, wat in verband kan worden gebracht met hun fysiologie.
Een kater heeft een nauwer urinekanaal, zodat dit gemakkelijker geblokkeerd raakt. De penis van de kater verloopt conisch naar de top toe waardoor een kater meer kans heeft op een urinewegverstopping.

FLUTD heeft een bijzonder grote negatieve invloed op de kwaliteit van het leven van de kat en het kan moeilijk voor de eigenaar zijn om hiermee om te gaan. Het is niet ongebruikelijk dat, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de doeltreffendheid van de behandeling, de symptomen zich opnieuw voordoen.

Analyse

Als uw dierenarts urinestenen heeft geconstateerd, zal door analyse worden bepaald welke soort stenen dit zijn.

Er zijn verschillende soorten stenen en iedere soort heeft zijn eigen chemische samenstelling.

Er zijn stenen die aanvankelijk in de nieren gevormd worden.

De meest voorkomende bij katten geconstateerde urinestenen zijn struviet- of calciumoxalaatstenen. 10 tot 15 jaar geleden waren meer dan 80% van de urinestenen bij katten struvietstenen en werd in maar 2% van de gevallen calciumoxalaatstenen geconstateerd.

   

Calciumoxalaat kristallen                                           Struviet kristallen

Dit is in de loop der tijd veranderd. Uit laboratoriumgegevens blijkt dat de frequentie van struviet urinestenen duidelijk is afgenomen, terwijl die van calciumoxalaatstenen is toegenomen van 2% tot 17,5% (Europa) of zelfs 53% (Verenigde Staten).

Behandeling door voeding van aan struviet of oxalaat gerelateerde FLUTD

Struviet en calciumoxalaat zijn de urinestenen die het meest gevoelig zijn voor beïnvloeding door voeding. Gebleken is dat voedingsbestanddelen belangrijk zijn voor de ontwikkeling en de behandeling van struviet en calciumoxalaat stenen bij katten.
De samenstelling van de urine wordt sterk beïnvloed door de inname van voedsel en vloeistof. Ieder soort kristal of steen ontwikkelt zich onder verschillende of zelfs tegengestelde omstandigheden. Daarom moet de behandeling door voeding van deze beide aandoeningen op twee verschillende manieren aangepakt worden.
De toe te passen voedingstherapie is altijd afhankelijk van de analyse van de kristallen en/of urinestenen. Het doel is verdere vorming van stenen te stoppen door de onderliggende oorzaken weg te nemen of onder controle te brengen.

Struvite Urinary Formula is een dieet voor de behandeling, door voeding, van aan struviet gerelateerde FLUTD. Struvite Urinary Formula verhoogt de zuurgraad van de urine van uw kat en verlaagt de concentratie van mineralen in de urine. Een zuurrijke urine (pH-waarde tussen 5,9 en 6,3) geeft minder aanleiding tot de vorming van struvietkristallen.

Oxalate Urinary Formula is een dieet voor de behandeling, door voeding, van aan calciumoxalaat gerelateerde FLUTD bij katten. Oxalate Urinary Formula leidt tot een hogere pH-waarde van de urine en verlaagt de hoeveelheid vrije calcium in de urine. In een meer alkalische urine (pH-waarde tussen 6,4 en 6,8) zal minder calciumoxalaat kristalliseren.

Katten zijn gewoontedieren. Een verstoring van hun normale gewoonten kan de aanzet geven tot FLUTD. De katteneigenaar kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van stress bij zijn kat door :

 • de kat geen restjes van zijn eigen maaltijd en niet teveel traktaties te geven
 • ervoor te zorgen dat er altijd veel vers, schoon water klaarstaat
 • de kat op regelmatige tijdstippen eten te geven en op dezelfde rustige plaats

  Dit is wat we bedoelen met een rustige plaats........

 • de kattenbak nog vaker schoon te maken: katten hebben de neiging hun urine op te houden wanneer de kattenbak niet schoon is
 • te proberen zo weinig mogelijk stress bij de kat te veroorzaken: stress kan de vocht- en mineralenbalans van een kat beïnvloeden
 • de kat regelmatig door de dierenarts te laten onderzoeken

Wat als de urinewegen geblokeerd zijn?

Een levensbedreigende situatie is als er zodanig veel kristallen zich ophopen in de urineleider van de kat dat het dier niet meer kan plassen. De urineproductie gaat verder maar kan niet naar buiten. Door de drukverhoging in de nieren krijgen we nierinsufficientie die kan resulteren in de dood van uw kat.

Een levensreddende operatie moet uitgevoerd worden : een urethrotomie. We maken van een kater een kattin. De urineleider wordt breder gemaakt waardoor de urine mét de kristallen beter kunnen afgevoerd worden.

Als U deze operatie in woord en beeld wilt volgen dan moet U hier klikken.