Woef: De kliniek: De hernia van Habibi

  • causus bahibi hydro
  • . CT beeld (dwars) van de discus hernia ter hoogte van wervels L1-L2. Links is er verkalkt herniamateriaal aanwezig dat het ruggenmerg wegdrukt. De witte lijn rond het ruggenmerg is de contrastvloeistof. Er blijft maar 50% van de oorspronkelijke plaats in het wervelkanaal over.
  • Hier zien we het ruggenmerg mooi liggen.
  • Een beeld van het ruggenmerg dat omhoog geduwd wordt door het onderliggende herniamateriaal
  • hernia habibi

Habibi, een vrolijke Franse buldog van 3 jaar oud, had al een tijdje last van zijn linker achterpootje waardoor hij af en toe mank was na het spelen. Dit ging gelukkig elke keer snel over. Tot hij op een nacht erg onrustig was. Zijn baasjes gingen nog even met hem wandelen om hem tot rust te brengen, maar terug thuis had hij plots verlamde achterpoten. In de vroege ochtend werd Habibi bij Dierenkliniek Causus binnengebracht, waar de spoeddierenarts een discus hernia vaststelde.

Wat is een discus hernia?

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. De wervels beschermen het ruggenmerg, de zachte tussenwervelschijven dienen als schokdempers bij beweging. Een ‘discus hernia’ is een tussenwervelschijf die uitpuilt in het wervelkanaal en zo druk uitoefent op het ruggenmerg. Een tussenwervelschijf bestaat uit een zachte kern en een stevige bindweefselrand. Bij sommige hondenrassen, zoals bij Habibi, verkalkt de zachte kern op vroege leeftijd. Wanneer deze kern doorheen de rand breekt ontstaat een hernia.

Klachten

De klachten kunnen variëren van pijn tot verlamming afhankelijk van de plaats waar de discus hernia zit en de ergheid van de druk op het ruggenmerg. Een hernia in de rug of lenden kan zwakte van de achterpoten (paraperese), een zwalpende gang (ataxie) tot verlamming (paraplegie/paralyse) geven. Het is belangrijk om te testen of de hond nog pijn voelt in de achterpoten om de kans op herstel in te schatten. Bij een discus hernia in de nek vertonen de honden vooral erge pijn, maar verlamming op 4 poten kan optreden! Typische tekenen van pijn door een hernia zijn: weigeren om trappen te doen, niet willen/kunnen springen, het hoofd laag houden, moeite hebben om uit een etensbak op de grond te eten, rillen, met een gebogen rug staan of manken.

Diagnose

Habibi werd onderworpen aan een neurologisch onderzoek en snel werd duidelijk dat hij zo goed als geen gevoel meer had in zijn achterpoten. Zelf bij heel hard knijpen kon geen reactie uitgelokt worden! Zijn voorpoten gebruikte hij wel normaal. Dit betekent dat de hernia ter hoogte van de rug of de lenden zat. Vervolgens werd Habibi onder narcose gebracht voor een CT-scan. Een scan van de rug kan aantonen waar de hernia zit, hoeveel herniamateriaal er aanwezig is en hoe erg de druk op het ruggenmerg is. De CT- scan werd nogmaals herhaald nadat er rond het ruggenmerg contrastvloeistof ingespoten werd om een duidelijker beeld te hebben van de druk op het merg (zie foto’s). Bij Habibi werd een hernia vastgesteld ter hoogte van wervel L1 en L2 die voornamelijk links erge druk op het ruggenmerg veroorzaakte. Dit verklaart waarom hij al een tijd last had van zijn linker achterpoot. Verder zagen we ook dat er nog meerdere tussenwervelschijven verkalkt waren, maar nog niet uitpuilden in het wervelkanaal.

Behandeling

Habibi werd onmiddellijk na de CT-scan geopereerd. Hoe sneller er operatief ingegrepen wordt, hoe groter de kans op volledig herstel. Gezien hij al meerdere uren verlamd was en het gevoel in de pootjes leek te verdwijnen, was elke minuut van belang! Tijdens de operatie werd de ruggengraat benaderd van bovenaf. De huid ter hoogte van de rug werd ingesneden, de rugspieren werden opzij gelegd en een gedeelte van het dak van de wervel werd weggenomen (zie foto) waardoor de druk weg kon. Het herniamateriaal op de bodem van het kanaal werd voorzichtig verwijderd zodat het ruggenmerg en de uittredende zenuwen niet beschadigd werden.

 

 

Revalidatie

De operatie van Habibi verliep vlot en na enkele dagen herstel in de dierenkliniek mocht hij naar huis. Habibi ging naar huis met nog volledig verlamde achterpootjes, maar hij kon wel vlot plassen en stoelgang maken.  Is dit niet het geval, dan moeten de baasjes de blaas leren leegduwen met de hand. Thuis kreeg Habibi zeer strikte rust en zat  continu in de bench. Acht maal per dag werd hij vijf minuten uitgelaten in het gras. Bovendien kwam Habibi meerdere malen per week langs in de kliniek voor lasertherapie. Lasertherapie stimuleert de wondheling en de doorbloeding van de weefsel waardoor een herstel bekomen wordt. Na 2 weken was de huidwonde genezen, dus werd hydrotherapie opgestart. Habibi kwam één maal per week naar het revalidatiebad Elkoo. Op de onder water loopband werden de spieren van de achterpoten geoefend zonder ze te overbelasten. De rust en revalidatie duurde 6 weken en dankzij alle geduld en inzet van de baasjes loopt Habibi weer vrolijk rond en speelt hij met zijn nieuwe huisgenoot, de Franse buldog Noah!

Femke Vandenbussche

Comments are closed.