Woef, De Kliniek: Het verhaal van Chayka

Chayka, een CV’tje van acht jaar, werd in september 2014 aangeboden in dierenkliniek Causus met het verhaal dat ze sinds 2 jaar leed aan diabetes. Ondanks de hoge dosissen insuline bleef haar suikerspiegel hoog en kon ze niet worden gestabiliseerd. Haar eetlust was slecht en ze was lusteloos geworden.

Chayka mocht van de eigenaar 'binnenstebuiten gekeerd' worden: zo gezegd, zo gedaan. Op klinisch onderzoek was er een licht bijgeruis te horen, had ze een erg gespannen buik, had ze last van cataract (staar) door haar niet gecontroleerde suiker en was er sprake van erg overgewicht. Chayka’s bloedonderzoek bleek in orde te zijn met uitzondering van een hoog cholesterol –en glucosegehalte.

Op echografie werd er een groot gezwel gevonden in het midden van de buik van 9 op 6 cm. Het gezwel lag tegenaan de darmwand en het was onduidelijk of beiden met elkaar vergroeid waren. Om dit uit te maken en na te gaan of er geen metastasen verder in het lichaam aanwezig waren, werd er een full body CT scan uitgevoerd.
Op CT scan waren geen uitzaaiingen te zien en Chayka werd klaargemaakt voor operatie.

Tijdens de operatie werd snel duidelijk dat het gezwel enkel kon verwijderd worden samen met een stuk van de dunne darm. Er werd een darmresectie uitgevoerd en biopten genomen van milt, lever en darmlymfeknoop. De operatie verliep vlot en ondanks haar klinische toestand stond Chayka een uur na operatie in haar kennel klaar voor de wandeling.

Twee dagen na operatie at Chayka zeer goed, was ze levendig en werd er een routine controle echografie uitgevoerd. Jammer genoeg bleek door haar suikerziekte en de daaruit volgend slechte wondheling en immuniteitsdaling, abcesvorming en lekkage aanwezig te zijn ter hoogte van de anastomose (de plaats waar de 2 darmen aan elkaar werden gehecht). Chayka werd in spoed opnieuw geopereerd en herstelde net als na de eerste operatie uitzonderlijk snel. Helaas was de blijdschap van korte duur want na 48u bleek de darmwand opnieuw niet te helen. Intussen was de uitslag van het gezwel bekend: leiomyosarcoma met hoge graad aan maligniteit, maar zonder uitzaaiingen in lever, milt of lymfeknopen.

Leiomyosarcoma’s zijn tumoren uitgaande van de spierlaag van de darm. Deze gezwellen bevinden zich het vaakst ter hoogte van de dunne darm en blinde darm. Vaak zijn ze geassocieerd met een verminderde eetlust, braken, lusteloosheid en gewichtsverlies maar in 25% van de gevallen is de hond asymptomatisch (geen klachten). Uitzaaiingen naar lever en mesenteriale lymfeknopen werden al beschreven en zouden bij  1 op vijf honden aanwezig op het moment van operatie. In zeldzame gevallen zaait de tumor uit naar milt of longen.

Gezien de slechte prognose werd overwogen om Chayka te laten inslapen. Echter, Chayka’s enorme levenslust, de afwezigheid van uitzaaiingen en de motivatie en toewijding van de baasjes zorgden ervoor dat we haar nog een kans wilde geven. Koen Vandendriessche paste een techniek toe uit de humane geneeskunde en maakte gebruik van een stapler (chirurgisch nietapparaat) met chirurgische nietjes. Deze techniek heeft als voordeel dat de operatietijd sterk wordt ingekort, dat er een perfecte wondappositie wordt bekomen en lekkage zelfs bij slechte wondheling zelden voorkomt.

Voor de derde keer op een rij stond Chayka twee uur na operatie kwispelend in haar kennel. De dagen erop herstelde ze snel: haar eetlust was zeer goed, haar suikergehalte was volledig gestabiliseerd en de controle echografieën zagen er goed uit. Twaalf dagen na haar initiële opname was Chayka niet meer te houden en mocht ze naar huis. Nu, zeven maanden later, is haar suiker nog steeds stabiel met lage dosissen insuline, staat ze mooi op gewicht, en slaagt ze er zelfs in om iedereen op wedstrijd versteld te laten staan.

Bravo kleine meid!!!

 

Comments are closed.